Летња башта

Да ли међународни протести за очување животне средине могу да промене нашу свест?

У току је недеља (20 - 27. 9.) посвећена глобалним протестима о клими и климатским променама. Неколико догађаја - „Недеља за будућност” (Week For Future), „Петком за будућност” (Fridays For Future) и „Глобални штрајк за климу” (Global Climate Strike) само су неки од покрета који имају за циљ скретање пажње јавности на рапидно глобално загревање, загађење, загушеност планете пластиком и видљиве последице климатских промена. Скретање пажње на алармантну ситуацију у којој се планета налази, иницијатива је Швеђанке Грете Тунберг. Ова тинејџерка је пре годину дана доспела у жижу јавности када је почела да се отворено обраћа светским лидерима, прекорава их и упозорава на то колико смо близу тачке без повратка, уколико не променимо навике. Грета је у међувремену номинована за Нобелову награду за мир, говорила је на самиту Г8 и у Уједињеним нацијама.

У овој „Летњој башти” постављамо питање, да ли се Србија адекватно придружила овим међународним протестима и могу ли људске навике бити промењене на овај начин.

У наставку емисије и другачије теме. Припремамо нове сервисне информације, Културни водич, низ рубрика међу којима и специјал посвећен 50. рођендану Двестадвојке.
У „Временским капсулама” помињемо „INXS” и „Tears For Fears”.

Водитељ Ружица Врховац

број коментара 0 Пошаљи коментар