Визија

Битеф се завршава сутра, а ми зaвршавамо са културно-туристичким обиласком Источне Србије захваљујући Битеф Фестивалу који је повео новинаре на дводевни излет пре почетка овогодишње манифестације.

Соња Тодоровић Шегрт је после Лепенског Вира и Музеја Крајина у Неготину посетила и археолошко налазиште Феликс Ромулиана. Овај римски град стар је преко 1700 година и смештен у селу Гамзиград јужно од Дунава на 11 километара од Зајечара. Ту су остаци величанствене касноантичке царске палате Феликс Ромулиана која је ограђена високим одбрамбеним зидинама, са маленим шестоугаоним кулама. Колико је ово археолошко налазиште важно показује то да је на листи УНЕСКА већ две деценије. Шта све можете видети када га посетите и каква је будућност Феликс Ромулиане сазнаћeмо од археолога Боре Димитријевића, саговорника емисије.
На трагу сумирања утисака о Битефу, у данашњој емисији покушаћемо да нађемо одговор колико је овај фестивал утицао на наш позоришни укус током година постојања, кога смо запамтили од представа и гостију, колико се структура посетилаца мењала током година? У ово истраживање ће се упустити Соња Тодоровић Шегрт.

Изложба „То смо ми - народна занимања у Србији” отворена је протекле вечери у Етнографском музеју. Овом изложбом Етнографски музеј обележава 117 година самосталног рада и брижљиво одабраном поставком креира причу о свом идентитету као јединству различитости представљених у два паралелна тока: развој живота (кроз опипљива умећа) и прогрес мисли (кроз нематеријалну баштину), с идејом да се прикажу многи идентитети наших предака у којима се може препознати савремени човек. О томе разговарамо са аутором поставке Милошем Матићем.

Изложба и стрип албум посвећени стрип ауторкама са Балкана и из Француске под називом „Она се буди" представљени су у Француском институту. Поставку je осмислила једна од најперспективнијих регионалних стрип ауторки Јана Адамовић, која је гошћа емисије.

Кроз емисију води Петар Протић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Визија Визија

Аутор:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]