Читај ми!

Хрват православац - растући идентитетски феномен у суседству

Саво Штрбац и Радован Пилиповић

Недавно објављени коначни резултати пописа у Хрватској показали су да је број становника смањен за десет одсто и пао знатно испод четири милона. Смањен је удео мушкараца и младих у популацији. Опао је и број католика. Мање је Срба. Порастао је међутим број православних Хрвата.

Иако ће детаљи пописа бити сукцесивно објављивани у наредним месецима појавио се податак да је број Хрвата православне вероисповести готово удвостручен у односу на претходни попис из 2011. Тада је православних Хрвата било око шеснаест и по а данас више од тридесет хиљада. Ова статистичка категорија "Хрват православац" интригира подједнако као и "Србин католик". Ипак у околностима у којима живе Срби у Хрватској, већ изложени асимилацији, кроатизацији или покатоличавању, збуњује појава "Хрвата православаца".

Шта овај социополитички феномен представља у културолошком, религијском и идентитетском смислу. У каквом је односу са историјским наслеђем Павелићеве Хрватске православне цркве из времена НДХ и какве ефекте може имати на Српску заједницу у суседној држави, за Речено и прећутано, говоре Саво Штрбац, председник Документационо информативног центра Веритас и Радован Пилиповић, историчар и директор Архива Српске православне цркве.

Уредник и водитељ емсије је Радован Пантовић.

 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. дец 2022, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

Asimilacija i eliminacija Srba

Nebuloze tipa "hrvati pravoslavci", "bosanci pravoslavci", "crnogorci", "makedonci", "vojvodjani", "kosovari", "vlasi" isl. su deo antisrpske strategije na Balkanu koja ima za cilja nestanak Srba na Balkanu. Takvi pojmovi su ili geografski konstruisani bez ikakve nacionalne odrednice, ili su direktan oblik nasilne asimilacije. Svako ko u Srbiji prihvati takve gadosti radi protiv sopstvenog naroda i sopstvene zemlje. Protiv takvih gluposti treba se boriti istinom i nepokolebljivim odbacivanjem toga gde za to postoji prilika.

(четвртак, 01. дец 2022, 19:01) - Pitagora [нерегистровани]

Liar liar pants on fire

Ko je taj matematicar u RTS-u da je 3-3 u pobedama i 2 neresena negativan bilans?

(четвртак, 01. дец 2022, 17:19) - Milics [нерегистровани]

Izjave Kurtija

Sramota, preuizimate tudje objave.
Posto vas placaju gradjani Srbije /budzeta i svog novcanika/, obavezni ste da licno vi kao Javni servis svih gradjana postavite pitanja Kurtiju koja su i pitanja nas gradjana.

(четвртак, 01. дец 2022, 07:08) - anonymous [нерегистровани]

Snimak radio emisije

...nalazi se odmah ispod naslova.

(среда, 30. нов 2022, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Rade Bogdanovic

RTS, vase pravo da istinu precutite.

(среда, 30. нов 2022, 13:56) - дф [нерегистровани]

туга

Имаш много високо мишљење о себи. Обрати се загребачкој школи,или капитолу. Нека ти они разјасне. Мени је Јасеновац довољан.

(среда, 30. нов 2022, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Туга

Ниси схватио шта си прочитао!
Прочитај још једном или двапут - од речи до речи.

(среда, 30. нов 2022, 11:50) - кл [нерегистровани]

туга

То је идеја Анте Павелића и католичког клера.Они је спроводе и данас у тој "културној Еуропи".