Читај ми!

Порекло макроеволуционих иновација

Саговорник: др Алексеј Тарасјев, научни саветник, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“

 

Једно од најзначајнијих и најзанимљивијих питања у еволуционој биологији, од самих њених зачетака па све до данашње проширене синтезе, односи се на процесе и механизме настанка крупних иновација у грађи и функцијама организама, укључујући и иновације које почивају у основи таксономских јединица високог реда и/или омогућавају приступ новим еколошким нишама. Иако у начелу свака нова особина у живом свету настаје комбинацијом насумичног варирања и природне селекције, у потрази за детаљним и потпуним објашњењем конкретних макроеволуционих иновација, као и за универзалним аспектима и предусловима њиховог јављања, преламају се кључни концепти савременог сагледавања еволуције - однос између развића јединке и еволуције популације, усађеност еволуционих процеса у шири контекст екосистема, сложени односи између генотипа и фенотипа, вишеструки нивои деловања селекције, као и општа улога случајности, спољашњих пертурбација и стицаја околности (еволуционе контингенције) у дугој историји биосфере.

Разговор је први пут емитован 26. маја 2019.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Владимир Пенђер
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јун 2022, 00:13) - Добронамерни Антиконтрић [нерегистровани]

???

Веома је тужно што више нема нових радио емисија Солариса (без обзира на разлог) тј. што се емисије репризирају (подкаст нема смисла затрпавати са репризама).

Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]