Читај ми!

Слаба нуклеарна сила

Саговорник: др Марко Војиновић, Институт за физику у Београду

 

Слаба нуклеарна сила, неретко називана и само „слаба сила", већини људи је најмање позната од четири основне силе - или интеракције - у природи, у које још спадају и гравитација, електромагнетизам и јака нуклеарна сила.

Слаба интеракција је, међутим, подједнако важна, не само зато што управља радиоактивним распадом атомских језгара, већ и због тога што, када она не би постојала, саставни делови атома, а тиме и сами атоми, не би били стабилни, што би потпуно онемогућило образовање структура у васиони - од звезда и галаксија до живих бића. Карактеристике слабе силе и елементарних честица које је преносе - „W" и „Z" бозона - чине и пресудан део Стандардног модела теоријске физике. Стога је проучавање слабе силе неодвојив део свих стремљења ка продубљивању нашег знања о природи и њеним фундаменталним законима, како на пољу теорије тако и на експерименталном плану.

Музички уредник: Предраг Васић
Тон-мајстор: Владимир Пенђер
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. апр 2022, 14:23) - anonymous a.98 [нерегистровани]

odlcina tema

dobar izbor teme, a gost, izuzetan izbor, vec od ranije poznat, na odlicnom je glasu.

Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]