Читај ми!

Судбина као спас

Један од првих композитора чија је биографија позната јесте француски песник и музичар Гијом д’Машо, који је живео у XIV веку.

У емисији Висине, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати његову наративну поему „Судбина-исцелитељка".

Машоовој поезији су се дивили и на њу се угледали песници дуго после његове смрти, а што се музике тиче ‒ писао је у различитим стиловима и облицима, али у оквиру покрета ars nova. Допринео је развоју мотета, као и низа световних вокалних форми, карактеристичних за оно време ‒ пре свих, то се односи на ле, као и на тзв. фиксиране форме попут ронда, вирлеа и баладе. Његова музика се сматра врхунцем у XIV веку. Машо је аутор и чувене Мисе „Нотр Дам", најранијег познатог примера комплетног мисног ординаријума из пера једног композитора.
Машоов музичко-песнички опус обухвата око 400 песама, различитих музичко-поетских форми, које је управо он кодификовао и усавршио. Неке су, заправо, део његових великих наративних поема као што су „Истинита прича" или „Судбина-исцелитељка", коју ћемо слушати данас.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]