Читај ми!

Ђезуалдо да Веноза

Да ли би мистерија Ђезуалдо била заиста такав феномен да није било мрачне и скандалозне биографије једног од најконтроверзнијих уметника у историји музике ‒ који је то био и као личност и као композитор ‒ Карла Ђезуалда да Венозе?

Био је убица и, по свој прилици, и насилник, који је са истом жестином неке елементе музичког језика довео до ексцентричних екстрема. Запамћен је као сурови принц, али и као један од најекстравагантнијих композитора свих времена. Ђезуалдо, коме је посвећена данашња емисија, био је један од најинвентивнијих музичара свог доба и уметник који је у многим елементима стила био далеко испред свог времена.
У рубрици „Антиоскоп" представљамо још једног ренесансног великана ‒ композитора и теоретичара Николу Вићентина, аутора једног од најзначајнијих музичких трактата његовог доба.

Уредник и водитељ је Бојана Жижић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]