Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Звучне сензације трагом Дана белог штапа

Међународни дан слепих и слабовидих, познат и као „Дан белог штапа", подсећа нас сваке године на улогу и значај које звучни медији имају за те наше суграђане - према грубим проценама, њих око 12.000. Ове године и највећа библиотека за слепе на Балкану „Др Милан Будимир" обележава пола века трајања. Поред књига на Брајевом писму, ова библиотека је и ризница снимљеног звука - на магнетофонским тракама, аудио-касетама, у новије време и у дигиталном формату. Међутим, осим звучне књиге, као форме присутне већ дуги низ година, о којој ће у овој емисији свакако бити речи, развој савремених технологија породио је и неке нове алатке прилагођавања визуелних садржаја слепим и слабовидим особама, попут аудиодескрипције, која описује догађај, гестикулацију, мимику, сцену... Каква је данашња продуција звучних књига, а у којој фази је дигитализација негдашњих ремек-дела учињених у овом медију? Колико су визуелни медији - од традиционалних попут телевизије или филма, преко нових (нпр. интернет портала), па све до визуелних уметности данас, спремни да изађу у сусрет потребама слепих и слабовидих? Да ли аудиодескрипција аудио-визуелног дела може да угрози улогу и статус радио-драме у животима слепих?

Гости емисије су Борис Дончић, библиотекар и уредник у Студију за снимање звучних књига Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир" и Виолета Влашки, филолог, преводилац и аудиодескриптор.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са сликаром Војом Димитријевићем, рођеним у Сарајеву, београдским и париским ђаком, чланом Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине, оснивачем прве Умјетничке школе и дугогодишњим председником Удружења ликовних умјетника БиХ. Ови разговори вођени су за циклус емисија „Гост Другог програма" 1977. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар