Читај ми!

Зоран Станојевић (1942‒2021)

У знак сећања на Зорана Станојевића

У знак сећања на Зорана Станојевића, књижевника, прозног и драмског писца, афористичара, новинара, преводиоца, једног од најомиљенијих радио-водитеља, који нас је недавно напустио, репризирамо емисију Клуб 2 коју је својим гласом, ерудицијом и непресушном инспирацијом обликовао и бојио више од седам година (1986‒1994).

Станојевић је био и аутор неких од најатрактивнијих емисија у историји свих програма Радио Београда ‒ „Хобископ", „Време радозналости", „Ловац на бисере", „Омниологија", а аутор је и великог броја радио-драма. Објавио је више од 20 књига, неколико стотина прича, а превео је пет дела, међу којима je и тротомни Толкинов „Господар прстенова".

О шездесетпетогодишњици Радио Београда, октобра 1989. године, гост Зорана Станојевића у емисији Клуб 2 био је композитор, педагог и музички писац, академик Енрико Јосиф. Ова емисија на најбољи начин илуструје Станојевићеву радозналост, бројна интересовања и дубоку посвећеност креирању узбудљивог радио-портрета саговорника. Енрико Јосиф је тада говорио о компоновању за радио, о свом делу „Смрт Стефана Дечанског", о скулпторалном тренутку у музици, о рокенролу, филму, смеху, наивности, безнађу, заједништву...

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јун 2021, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Predivna emisija!