Читај ми!

Велика космичка празнина

Саговорник: др Немања Мартиновић, Астрономска опсерваторија Београд.

Иако нам, када размишљамо о свемиру, на ум понајпре долазе звезде, планете и друга тела која припадају планетарним системима, убедљиво највећи део васионе заузима - празан простор. Боље речено, наизглед празан простор, јер нигде у природи, па ни у дубоком свемиру, не влада апсолутни вакуум. Поред свеприсутног међузвезданог гаса и прашине, празнина по свој прилици крије и мноштво изненађења - од лутајућих астероида или комета (међу које вероватно спада и наш скорашњи „посетилац", загонетни астероид Умуамуа), преко смеђих патуљака (усамљених гасовитих планета или „неуспелих звезда") чији број, према проценама, вишеструко надмашује број видљивих звезда, па све до крајње егзотичних могућности на самој ивици маште.

Проучавање међузвезданог простора и објеката у њему такође нипошто није без значаја у контексту велике научне потраге за животом у космосу и разумевањем општих услова његовог настанка, еволуције, домашаја и могуће судбине.

Разговор је први пут емитован 15. јула 2018. 

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Срђан Стоиљковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]