Читај ми!

Сећање на Братислава Петковића

У знак сећања на позоришног режисера, драматурга и некадашњег министра културе и информисања у Влади Србије Братислава Петковића, који је преминуо у 73. години, емитујемо разговор који је са њим водила Мира Кнежевић.

Братислав Петковић је дипломирао режију 1972. године на Академији за позориште, филм, радио и телевизију. У Београдском драмском позоришту је 1978. поставио представу „Спортинг лајф", за коју је текст писао заједно с колегом Војиславом Кајганићем. После тога, написао је и две монодраме: „Продајем разбивену кућу" и „Исповест кловна Драгољуба". Написао је и драму „Каскадер", коју је потом и режирао у Београдском драмском позоришту. Аутор је више познатих драмских остварења, од којих су поједина екранизована, а нека су играна на београдским позоришним сценама.
Био је председник Заједнице музеја науке и технике и потпредседник Удружења драмских писаца Србије, колекционар старина и библиофил. Добитник је Нушићеве награде за 2000. и „Златног беочуга" за 2001. годину. Братислав Петковић је био и велики заљубљеник у аутомобиле, па је у центру Београда, у Улици Mајке Јевросиме, отворио својевремено и први музеј аутомобила у Београду и Србији.
Године 2018. премијерно је на сцени Опере и театра „Мадленијанум" изведена његова драма „Митровдан" и тим поводом је био гост емисије Клуб 2.

Са Братиславом Петковићем разговарала је Мира Кнежевић.
 

број коментара 0 Пошаљи коментар