Марија Шевић и Феђа Киселички

Данашњи Златни пресек представља најновије радове двоје уметника, Марије Шевић и Феђе Кисeличког, који свако на свој начин публици пружају сопствено виђење уметничких вредности.

На недавно отвореној изложби у Галерији Рима у Крагујевцу, серија слика Марије Шевић инспирисана је искуством уметнице из посета музејима, али фокус није на експонатима, него на људима, посетиоцима и њиховом доживљају сусрета са уметничким делом, као и сложеној и разгранатој природи погледа присутних у насликаном призору. Изложба је отворена до 2. јуна.

Марија Шевић рођена је 1987. године у Аранђеловцу. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а усавршавала се на Академији лепих уметности у Монпељеу. Суоснивач је Уметничког простора и колектива У10 где од 2012. године ради на уређивању програма. Њени радови приказани су на бројим самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству: у Љубљани, Лондону, Риму, Лос Анђелесу, Берлину, Бечу, Базелу, Милану и Бразилији.

Вечерас од 19 сати у Галерији Озон на Дорћол Плацу биће отворена изложба „Пејзажи немара" фотографа Феђе Киселичког, која је пред публиком до 22. маја. Фасциниран облицима, бојама и светлосним ефектима детаља голом оку невидљивог стваралаштва буђи, Феђа је снимао микросвет настао из сопственог, али и ширег људског немара макрообјективом, да би потом снимке вишеструко увећавао. Таквим уметничким поступком, који би могао да се схвати и као израз биоуметности, људска неодговорност је добила монументалне размере.

Феђа Киселички рођен је 4. марта 1974. године у Новом Саду. Фотограф је у Музеју града Новог Сада. Излагао је на више самосталних и групних изложби. Његове фотографије објављене су у више страних и домаћих часописа, а такође красе и странице многих књига поезије.

Гости Златног пресека су Марија Шевић и Феђа Киселички.

Емисију припрема и води Тања Живковић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар