Читај ми!

Јелена Новаковић

Гост Клуба 2 је проф.др Јелена Новаковић а говоримо о компаративним аспектима канадске франкофоније чији је представник био и Негован Рајић, канадски писац нашег порекла.

Развојни пут канадске франкофоне књижевности није много различит од развојног пута англофоне, рећи ће наша гошћа, професорка Новаковић и потом указати и на неке особености изречене у овој оцени. Указаће на ипак мањински положај франкофоније у односу на англофоне.
Истиче статус говорника Квебека и каже да је језик, а то је француски овде већински, али гледано у целини, на подручју целе Канаде, он је мањински.

У специфичности двеју језичких заједница али више под окриљем франкофоније стварао је и канадски књижевник Негован Рајић.

Познат је и нашим читаоцима у преводу са француског и ми истичемо неке од наслова његових књига: романе -Људи кртице, Ка другој обали, Седам ружа за једну пекарку; збирке новела-Приче старог гунђала, Национална робијаша служба, познат је и по драмским делима.
Добитник је угледних међународних књижевних награда а помињемо чешку " Франц Кафка" коју је добио за целокупно књижевно стваралаштво.

Аутор и уредник је Мелиха Правдић.

број коментара 0 Пошаљи коментар