Читај ми!

Фиренца

„На средњовековним гравирама Фиренце у првом плану је један брежуљак на којем се уздиже добро утврђен град.

Оно што Фиренца заиста јесте, а с њом и цела регија поетичног имена Тоскана, не може да се види, чак ни на тим брижљиво рађеним гравирама. Низ већих и мањих тачака наводе будућег путника да се иза њих крију велике и мале палате, сиротињске четврти, трговачки центар у којем ври од јутра до вечери, скровите улице којима се шетају љубавници или тоскански момци с пријатељицама ноћи, уметници и песници који се тајно ноћу диве својим делима..."
Овим речима београдска новинарка и списатељица Милка Лучић почиње свој путописни есеј „Ламент над Тосканом", којим отвара велико поглавље названо „У Италији", у својој збирци путописних есеја „Медитеранска церемонија".

Љубазношћу ауторке, део овог текста посвећеног Фиренци пратићемо у данашњем Путу свиле. Музичко окружење пружиће нам две групе које се баве оживљавањем музичке традиције Тоскане ‒ „I Viulan" и „In Chanto".

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]