Читај ми!

Истополне заједнице у „јавној расправи"

Између две ватре

Америчко психолошко друштво седамдесетих година прошлог века скинуло је хомосексуалност са листе психолошких поремећаја. Светска здравствена организација двадесетак година касније хомосексуалност је избрисала са листе болести. Ове примере следе многе државе у својим посебним законодавствима. Са закашњењем, слични процеси развијају се и код нас.

У међувремену, на модерном концепту људских права ЛГБТ популација се у либералном свету најпре декриминализује, стиче „право гласа", почиње борбу за признање, стварање посебног правног оквира и легитимисање својих тежњи. Овом таласу, у начелу, а и суштински, супротстављају се традиционалистички, прохришћански назори и њихови носиоци, доживљавајући читав ЛГБТ покрет у најмању руку као велику контроверзу.

Нацрт Закона о истополним заједницама, који је код нас дошао на дневни ред и управо је пуштен у јавну расправу, изазвао је сличне дилеме. На јавни апел „против" стигао је апел „за". Огласила се и Црква. Министарство апелује на дијалог. Да ли је спор само ствар предрасуда и неразумевања или нечег озбиљнијег и дубљег за Речено и прећутано говоре психолог Александар Бауцал, професор на Филозофском факултету, и Владан Глишић, правник, политичар и народни посланик.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар