Читај ми!

Совјетски уметник и партијски ауторитети

Како изгледа „стваралачки одговор совјетског уметника на оправдану критику“ можете чути у трећој емисији циклуса КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ посвећеног Дмитрију Шостаковичу.

Тим речима је он окарактерисао своју Пету симфонију.

„Уметник, пошто је сензитиван и далековид, не може да не одговори на оно што се догађа, мора да буде у току с тим. Његов ум и меморија абсорбују све, а онда он враћа животу његове боје, слике и дах. Али те слике које уметник ствара враћају се трансформисане, обогаћене његовим креативним умом. И то можемо назвати величанственошћу уметничког дела које, налазећи своје порекло у животу, реалности, тамо се и враћа испољавајући сада свој утицај на живот..."

Ове речи Шостакович је изговорио на отварању V конгреса Удружења композитора СССР-а, 2. априла 1974. У данашњој емисији вратићемо се неколико деценија раније да бисмо видели на које се све начине могу прожимати уметност и живот, тј. наставићемо причу о Шостаковичевом компликованом односу са стаљинистичким режимом. Као што рекосмо, први удар од стране партијских ауторитета, на крају крајева и од самог Стаљина, дошао је две године после премијере Шостаковичеве опере Леди Магбет Мценског округа. Било је то 1936, а већ наредне године Шостакович је понудио извињење - V симфонију, „стваралачки одговор совјетског уметника на оправдану критику", како је рекао у есеју објављеном после премијере, као што ћемо видети - крајње иронично.

Уредница је Горица Пилиповић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]