Читај ми!

Централна зона Новог Београда

Јелица Јовановић и Борислав Бата Стојков

Ових дана стигла је вест да је одлуком владе Републике Србије, а на предлог Завода за заштиту споменика културе Београда, Централна зона Новог Београда добила статус културног добра, просторно културно-историјске целине. Чине је симетрично распоређени блокови 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, а аутори урбанистичког решења су: Леонид Ленарчић, Милутин Главички, Милосав Митић, Душан Миленковић и Урош Мартиновић.

Све је почело после Другог светског рата када је Генералним урбанистичким планом Београда, 1950, одлучено да се Београд прошири преко Саве и изгради Нови Београд.

У Граду, о урбанистичком и архитектонском значају Новог Београда, о архитекти и урбанисти Милутину Главичком, о духу времена, политичким и друштвеним приликама у другој половини прошлог века, говоре архитекте Јелица Јовановић и Борислав Бата Стојков, а на архивским снимцима Љиљана Благојевић и Милутин Главички.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Град Град

Аутор:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]