Читај ми!

Универзални идеали и јединствена поетичност

У вечерашњој емисији Висине коју уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати духовне и световне хорске композиције савременог литванског композитора Витаутаса Мишкиниса.

Литванија, као и друге две балтичке земље ‒ Естонија и Летонија, има богату традицију хорског певања које није ограничено само на цркве већ представља и део свакодневног живота, образовања, те кључни елемент националне свести, нарочито у доба пре независности. Најбољи доказ за то је чињеница да се на хорским такмичењима пријави и до 30 000 певача.
Рођен у Виљнусу 1954, Витаутас Мишкинис је доајен литванске хорске културе. Тридесет година био је уметнички директор наградама овенчаног литванског хора дечака „Ажуолиукас" (што значи мали храст), у којем је и сам потекао као седмогодишњак сопранског гласа. Хор је прерастао у праву образовну институцију са 450 младих музичара. У самом стваралаштву Мишкинис је одувек трагао за уметничком слободом. Његова музика има несумњиво литванске корене, али је и синтеза различитих утицаја које је аутор пажљиво обликовао.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]