Читај ми!

Шта је АНТИФА

Александра Марковић и Немања Костић

Иако пажњу јавног мњења све чешће заокупља јачање десничарског екстремизма, према Еурополовим подацима, екстремна левица јача на старом континенту из године у годину. У својим акцијама левичари су много насилнији него раније, боље организовани и повезани са екстремним левичарима из целог света. Екстремни левичари, традиционално, најјаче упориште имају у Грчкој, Италији и Шпанији. Иако некад не преузимају одговорност за нападе, стручњаци препознају потпис анархиста - то су углавном запаљиве бомбе прављене „у кућној радиности", а усмерене на симболе богатства, било приватне било државне.

Од тренутка када је Доналд Трамп оптужио покрет АНТИФА за нереде у Вашингтону и затражио да се ова организација означи као терористичка, у широј јавности почела су да се постављају многа питања: шта је АНТИФА, какви су јој циљеви, каква идеологија, ко стоји иза ње, против кога или против чега усмерава своје акције и колико заиста у њеном деловању има елемената тероризма? У којој мери је то део глобалистичког пројекта, колики је интернационални утицај а колика повезаност огранака широм света са истим циљем. Шта је АНТИФА у Србији? Колико знамо о екстремној левици и какве потенцијалне опасности се крију у њеном деловању?

Гости су млади социолози Александра Марковић, докторанд на Филозофском факултету и Немања Костић, асистент на Одељењу за социологију.

Аутор: Душанка Петровић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар