Читај ми!

Осврт на изванредна открића 2010-их

У данашњој епизоди осврћемо се на претходну деценију коју су обележила изванредна научна открића, а разговарамо и о очекивањима од текуће деценије започете глобалном пандемијом.

Са др Александром Богојевићем, директором Института за физику, и проф. др Душанком Савић Павићевић, руководитељком Центра за хуману молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, разговараћемо о револуционарним технологијама едитовања генома, персонализованој медицини, РНК технологијама, гравитационим таласима, Хигсовом бозону, вештачкој интелигенцији и бројним другим темама. Говорићемо и о томе на који начин научна открића из претходне деценије већ мењају наш свакодневни живот и који су то највећи изазови пред научницима у наредном периоду.
У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић анализираће најзначајнија достигнућа имплементирана у медицинску праксу у деценији за нама.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Хоћу да знам Хоћу да знам

Аутор:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]