Читај ми!

О писцу Леонарду Падури

Представљамо кубанског аутора, Леонарда Падуру и његов роман „Човек који је волео псе".

Леонардо Падура је рођен у Хавани 1955. Завршио је Филолошки факултет у истом граду. Писао је сценарија, есеје, критике и приче. Познат је пре свега по серији романа о детективу Марију Кондеу, за којима су уследили и друга прозна дела. У његовој библиографији бележимо и роман о великом кубанском песнику Хосеу Марији Ередији, „Роман мог живота". Његове књиге преведене су на многе језике. Падура је добио значајне кубанске и међународне награде, између осталих Орден за уметност и књижевност у Француској 2013.

Роман о коме данас говоримо „Човек који је волео псе" у првом плану има причу о убиству Лава Троцког, али Падури готово служи само као изговор да кроз расуђену епску слику најважнијих догађања у свету у прве четири деценије XX века, у широком географском распону од данашњег Казахстана, преко Турске, неколико европских земаља, па до Америке, Мексика Кубе, пратимо животопис једног револуционара и његовог убице, два лика задојена истим идеалима, али потпуно супротно оствариваним.

„Човек који је волео псе" је најамбициознији и најзрелији Падурин роман. О овој књизи разговарамо са Бранком Анђићем који годинама живи у Аргентини и на наш језик преводи најбоље ауторе шпанског говорног подручја.

Наша гошћа је и преводилац Драгана Бајић.

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар