Читај ми!

Алжир, Оран, Тлемсен

За многе познаваоце северног дела Африке, град Алжир је други Рим. Као и у Вечном граду, и овде свака улица и сваки брежуљак комплексне топографије одзвања неком драматичном историјском сценом.

На једном месту се чује Де Голово „Je compris", из јуна 1958, које је означило половину такозваног „суровог рата за мир". На другом се указује безбедан повратак ескадриле алжирских галија, једне од ретких преживелих након пораза у бици код Лепанта, док се у пролазу у Казби може наслутити покушај бега белог роба Сервантеса док се спремао да напише „Дон Кихота".

Сваки од великих градова Републике Алжир има сопствену богату историју и особеност. У данашњем Путу свиле проћи ћемо кроз Алжир, Оран и Тлемсен у друштву алжирских музичара који негују веома популарне, мада често супротстављене музичке жанрове, између осталих RAI и Chaabi: Дахмана и Камела ал Харшија, Абдела Хадија Халоа, Каледа, Шеике Ремити, Хурије Аиши, Суад Маси и Месуда Белемуа.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]