Читај ми!

„Више израз осећања него сликање”

„Слушаоцу је препуштено да сам замисли слике, свакоме ко зна како изгледа сеоски живот нису потребни наслови да би схватио о чему композитор говори.”

Ово су речи Лудвига ван Бетовена којима он наговештава програм своје Шесте, Пасторалне симфоније. О њој ће бити говора у још једној емисији двомесечног циклуса Како слушати музику посвећеног Бетовеновим симфонијама. Уредница је Горица Пилиповић.

Скоро 175 година владало је мишљење да је Бетовен симфоније стварао у контрастним групама парних и непарних, које се разликују баш као ураганска V и пастирска VI. Ништа није поразније за овакво мишљење од једноставне чињенице да је Бетовен првобитно ставио број пет на Пасторалну симфонију. Толико о нумерацији и значењу бројева. И обе симфоније су премијерно изведене исте вечери са још неколико Бетовенових композиција на чувеном концерту који је трајао више од четири сата. То историјско вече почело је у 18.30 у незагрејаној сали Театра ан дер Вин, 22. децембра 1808. Поред тога што их спаја време премијерног извођења, V и VI симфонија деле још неке заједничке моменте. То је, на пример, идеја да цела симфонија треба да буде у оквиру јединственог динамичког лука.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]