Читај ми!

Нина Ивановић

Нина Ивановић „Немирне воде", галерија Новембар, Београд

Представљеним радовима на изожби „Немирне воде", у галерији Новембар, Нина Ивановић наставља истраживање визуелног потенцијала линије као основног изражајног средства цртежа.

Већ на самом почетку своје уметничке каријере, цртежи Нине Ивановић су стекли наклоност стручне јавности, јер их је „цртала" жицом у слободном простору, постижући на тај начин специфичан ефекат и поигравајући се с перцепцијом посматрача. Тај јединствени спој цртежа и објекта или интсталације, препознао је и жири 57. Октобарског салона који јој је доделио награду за „Пераче прозора" на Културном центру Београда.

На изложби „Немирне воде" уметница у фокус свог посматрања ставља пејзаже, са доминантним мотивима река, планина и шума, и разматра га дуалистички - на класичан начин, лавирањем и, као антитеза, жичаним цртежима, али овога пута по први пут користи бакарну жицу, различитих боја и дебљина, уз помоћ којих добија финије односе.

„Немирне воде" као наслов изложбе, намеће се и као парадигма времена у коме живимо, праћено неизвесностима, страховима и турбулентним догађајима. У мору несигурности препустити се току времена значи постати флуидан, флексибилан и адаптиван али и научити вешто пловити кроз све неприлике. Ништа није чврсто и стабилно, као ни просторни цртежи Нине Ивановић.

Иако конструисани од арматуре, челичних и бакарих жица, форме и облици постају деметаријализовани у простору, те у савремном културном контексту они постају визуелне белешке времена, нашег односа према природи и њеним токовима.

Гошћа емисије ће бити Нина Ивановић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар