Читај ми!

Да ли деца данас имају превише права?

Гост емисије: Др Зоран Миливојевић, психотерапеут и писац. Телефон за питања и коментаре је 011 322 96 53

У двадесетом веку на глобалном нивоу донето је неколико декларација, конвенција и протокола који се баве дечијим правима. У најопштијем смислу сви они заговарају једнакост права за сву децу света без обзира на расу, веру, порекло или пол. Такође, с обзиром на менталну и физичку незрелост детета, траже посебну бригу и заштиту укључујући правну.

Прва декларација о правима детета имала је десетак чланова, али се, у међувремену, у Конвенцији УН и њеним протоколима накупило више од стотину. Упоредо са тим, на нивоу појединачних држава развијено је читаво законодавство и донето низ аката у чијем фокусу су дечија права, а дете као аутономни „правни субјект" постављено у центар свих норми.

У Радару данас разговарамо о положају деце у нормама и пракси, а питање емисије је ‒ да ли деца данас имају превише права. О томе говори и наш гост психотерапеут и писац др Зоран Миливојевић.

Емисију уређује и води Радован Пантовић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Радар Радар

Аутор:
Милена Божовић Манић

У емисији „Радар", гости и слушаоци разговарају о актуелним темама из друштвеног и културног живота. Телефон у студију Радио Београда 2, 011 3229 653, отворен је за јављања слушалаца петком од 12-12:55. [ детаљније ]