Читај ми!

Истанбул‒Анкара, возом

Из величанственог здања истанбулске станице Хајдарпаша већ годинама не крећу возови, а политичари се споре о њеној новој намени.

То је једна од монументалних грађевина на азијској обали Истанбула. Све је осмишљено тако да импресионира већ на први поглед. Сви авантуристи, истраживачи, нафташи, археолози и лупежи, којима су се на Блиском истоку указали слава и богатство, пролази су испод лукова ове станице, под снажним утиском њене величине.
Сала за продају карата, устоличена унутар пространих ренесансних лукова, очарала би и Борџије. Здање су подигли немачки инжењери као упечатљив симбол кајзерове везе са Османском империјом. Била је то упадљива копча у прагматичном плоду њиховог партнерства: велика железничка пруга од Берлина до Багдада.

У Путу свиле вратићемо се у недавну прошлост Хајдарпаше и отиснути се низ пругу Истанбул‒Анкара, у музичком друштву Мехмеда Полата и Тристана Дрисенса, двојице уметника са различитих крајева Европе, који стварају независно а имају две заједничке страсти - љубав према лаути уд и турској музичкој традицији.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]