Читај ми!

Миланка Настасовић и Балша Пешикан

Чланови ансамбла „Искон” Миланка Настасовић и Балша Пешикан гости су данашњег издања емисије Од злата јабука.

Повод за гостовање је нови, трећи по реду студијски албум под називом „Прстен младожењски", објављен за дискографску кућу „Multimedia Musicˮ из Београда.

Нови миленијум додатно је појачао интересовање према звуку наслеђа. Етно, изворно, традиционално ‒ значило је тада откривање старог звука и жељу за неговањем и преношењем народне музике. Управо је у таквој атмосфери поникао „Искон" 2001. године у најсевернијем граду Србије. Група талентованих студената и ентузијаста окупила се око заједничке идеје и убрзо се формирао препознатљиви звук ансамбла „Искон" ‒ народне песме Србије, Македоније, Бугарске и БиХ, на старим инструментима, али у новим аранжманима. Уследила су два студијска албума и значајни наступи у иностранству: „Balkan youth festival" у Грчкој, „European youth festival" у Турској, FIMU у Француској, „Оптинская весна" у Русији и др., а домаћој публици су се одужили великим годишњим концертима. Добитници су специјалног признања ‒ награде „Др Ференц Бодрогвари" за допринос у култури Града Суботице.

„Искон" су: Миланка Настасовић (вокал), Оља Њаради (вокал), Дејан Анђеловић (фрула, тарабука), Небојша Брдарић (фрула, кавал, јерменски дудук), Филип Јовић Вујаковић (кларинет, гајде), Балша Пешикан (македонска тамбура, саз, виолина), Никола Бирач (чалгија, тамбурашко чело) и Огњен Шућур (тапан, деф).

Аутор: Тијана Станковић

број коментара 0 Пошаљи коментар