Читај ми!

Мирослављево јеванђеље

Гост је Вељко Топаловић (Ауторска идавачка задруга-Досије) један од приређивача, до сада, најбољег факсимила Мирослављевог јеванђеља.

Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани српски ћирилични рукопис, писан је у другој половини XII века за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање. Од свог настанка, Мирослављево јеванђеље има статус српске реликвије. По свему судећи, овај јеванђелистар био је света књига на којој је вршена служба Божја и приликом оснивања Хиландара. Током наредних седам векова изношено је у свечаним приликама, као престоно јеванђеље. У зиму 1845/46 године, руски архимандрит, Порфирије Успенски исекао је лист 166 и понео са собом у Петроград. Лист је потом, са Порфиријем путовао у Кијев, Москву, да би 1883. године доспео у Императорску библиотеку у Санктпетерсбургу. „Петроградски лист" пронео је глас о јединственом рукопису који се чува у Хиландару. Године 1896 монаси поклањају Мирослављево јевађеље краљу Александру Обреновићу и од тада његова судбина креће необичним током...

Данас се чува у Народном музеју у Београду, осим поменутог 166. листа, који је и даље у Русији и ускоро се очекује размена за седам слика Николаја Рериха.

Гост овонедељног Храма је Вељко Топаловић (Ауторска издавачка задруга-Досије, из Београда) један од приређивача, до сада, најбољег, највернијег оргиналу, факсимилног издања Мирослављевог јевађеља.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 27. окт 2020, 14:49) - Srle [нерегистровани]

Rerihove slike

A zašto dajemo slike koje nam je poklonio sam umetnik za stranu koja nam je ukradena (umesto da nam bude vraćena bez naknade)?