Читај ми!

Дејан Сретеновић

Дејан Сретеновић „Прилози за историју Музеја савремене уметности"

Јубилеј, педесетпету годишњицу постојања, Музеј савремене уметности дочекао је, после дуго времена, у обновљеној згради, а изложбом аквизиција похвалио се чиме је све обогатио своју збирку. Пре само 5 година, када је обележио пола века постојања, МСУБ је био радилиште, а једини знак великог јубилеја било је издавање зборника „Прилози за историју Музеја савремене уметности" који је објављен с годину дана закашњења.

У сусрет педесетпетој годишњици МСУБ данас се подсећамо овог зборника као значајног доприноса научној валоризацији рада музеја.

Зборник „Прилози за историју Музеја савремене уметности" приредио је др Дејан Сретеновић, и поред његовог уводног ту се налазе и текстови: др Љиљане Благојевић, др Јеше Денегрија, др Бранислава Димитријевића, Катарине Крстић и Александре Мирчић, др Милана Попадића, Миодрага Б. Протића, др Јелене Стојановић, др Ирине Суботић, Јасне Тијардовић-Поповић и др Јелене Весић.

„Прилози за историју Музеја савремене уметности" први је научно-истраживачки пројекат који се бави историзацијом и институционалном анализом МСУ у његовој полувековној историји. Имајући у виду улогу коју је Музеј одиграо у уметничком и културном животу, историји уметности и музејској делатности Србије и Југославије друге половине 20. века, као и чињеницу да је постојећи корпус стручне литературе која се тематски бави Музејом више него скроман, публиковање зборника је од великог значаја.

Гост емисије биће др Дејан Сретеновић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар