Читај ми!

Молекулске маказе – ЦРИСПР/Цас

О открићу револуционарне технологије измена генома (ЦРИСПР/Цас) за које је додељена овогодишња Нобелова награда за хемију разговарамо са проф. Катарином Зељић, ванредном професорком Биолошког факултета у Београду.

Наша гошћа је одбранила докторску дисертацију из области медицинске генетике на Универзитету у Београду, а успешно је завршила и мастер студије биоетике на Универзитету Цларксон у Њујорку.


Објашњавамо на ком принципу се заснива технологија која омогућава прецизно исецање и замену делова генетичког материјала различитих организама, укључујући и човека. Откривамо у којим областима се ЦРИСПР/Цас успешно примењује и представљамо актуелна истраживања. Дискутујемо о етичким проблемима и потенцијалним ризицима неодговорне примене овако моћне технологије.
Материјали са особинама суперпроводљивости на собној температури представљају "свети грал" савремене електронике. Недавно објављени резултати показују да су физичари на корак ближе остваривању овог циља. Више информација доноси нам др Димитрије Степаненко са Института за физику у Београду.
У редовним рубрикама са Николом Божићем из Истраживачке станице Петница разговарамо о Нобеловој награди из физике додељеној за истраживања црних рупа, док ће нам професор Момчило Ђорђевић са Медицинског факултета у Београду представити нова истраживања у области консолидације меморије.

Аутор и водитељ емисије Томица Мишљеновић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Хоћу да знам Хоћу да знам

Аутор:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]