О историји и псеудоисторији

Гости емисије су историчари: Дејан Ристић и др Александар Узелац.

Шта је историја, а шта псеудоисторија? Готово свако поједностављено приказивање научних открића, са уношењем романтичних момената, и прављењем од научника-историчара некаквих хероја, према Дагласу Алхину, већ само по себи спада у псеудоисторију, или лажну историју. Према писцима Мајклу Шермеру и Алексу Гробману, псеудоисторија је "поновно писање прошлости у дневно-политичке сврхе, или зарад стицања личне користи".

Зашто сада буја псеудоисторија, да ли је то карактеристично само за српску средину или цео наш регион, о "бечко-берлинској" и "аутохтонистичкој" историјској школи, колико је потенцирање приче о старости Срба штетило српским националним интересима у 19. веку, а колико данас, ко подржава псеудоисторију, зашто је толико медијски присутна и институционално подржана, да ли су сами историчари и историјска струка реаговали на прави начин до сада, како се то рефлектује на школство и уџбенике из историје? Ово су нека од питања за госте овонедељне Ризнице, у оквиру теме - историја и псеудоисторија, историчаре - Дејана Ристића и др Александра Узелца.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. авг 2020, 04:15) - anonymous [нерегистровани]

Маштању нема краја

Ми смо овде одувек, а онда однекуд нас дође још свега 2 до 3 посто. Одакле? Ваљда с простора Лужичких Срба? Може се маштати до миле воље. Као и Живковићево маштање о неком фамозном претечи, праизвору Порфирогенита о коме нема нигде ни трага ни гласа, али он дубокоумним истраживањем закључује да је морао постојати.

(среда, 19. авг 2020, 20:46) - anonymous [нерегистровани]

Vizantija nikada nije postojala... "doktori"

Biti doktor vizantologije isto je što i biti doktor nedođologije. Ni Vizantija ni Nedođija ne postoje a opet svi o njima sve znaju. Čak i doktore imamo. Po meni realnije je biti doktor Tunguzologije jer Tunguzija postoji!

(уторак, 18. авг 2020, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

ostrašćenost

Cenjena autorko, komentari kojima ova dva gosta diskvalifikuju svakoga ko ne misli kao oni su vrlo prizemni i ostrašćeni. Ko bi rekao da smo to oečivali od takvih Bekih naučnika... Kad je Šarić u pitanju, čuli smo samo gde je doktorirao, a zašto ne čujemo i njega? Kad je srBstvo u pitanju, čujemo samo za Klajića, a staroslavenski je nespostojeći. ....Kad je apel 142 u pitanju, svi podržavaju Nikolu Samardžića.....a nikako da čujemo šta o ideološkoj pozadini apela misli Lompar.....

(понедељак, 17. авг 2020, 23:03) - Boris [нерегистровани]

Istorija

Pokojni Tibor Živković je to izjavio pred kraj svog života i time je mislio da smo na ovim prostorima "oduvek"a da tih dva do tri posto se odnosi na tu glorifikovanu lažnu seobu u fiktivnom 7 veku!

(понедељак, 17. авг 2020, 17:14) - Предраг ЂУРИЋ [нерегистровани]

Академик Милош С. Милојевић

Господине Антоније - Свака ЧАСТ! Ваш коментар је овјављен на Фејсбук страници Милош С. Милојевић.

(недеља, 16. авг 2020, 17:00) - Антоније Расшовић [нерегистровани]

Историчари - маштари

Да ли је рат против псеудоисторичара прворазредни задатак? Мислим да није. Људи траже увек разне врсте попуњавања свога времена, од спорта и коцке до ванземаљаца и тзв. псеудоисторије. Важније је унутар официјалне струке успоставити праве вредности и критеријуме. Наши официјелни историчари отворено раде против националних интереса, интерпретирајући историју у идеолошком кључу, нама противном. Тако покојни Т. Живковић изјављује "Словена је дошло на наше просторе врло мало, 2 до 3 процента." Ко би могао поверовати у такву "историјску истину"? Два, три процента наметнули свима свој језик, заиста фантастично, и то без модерних средстава комуникације. А читав низ историчара са београдске катедре непрекидно улази у јавни антисрпски дискурс под видиом заштите праве науке (од пок. Митровића да живих Н. Самарджића, Стојановићке, превртљивца Антића итд, итд.). Књиге академских историчара препуне су фантазија и домишљања, као и књиге псеудоисторичара, а ту и тамо се позивају на проверене чињенице и документа. На пр. цела хрватска историја је домишљање, нем ни једног гроба неког хрватског краља, остатака неке палате итд. А наши историчари их у свему подржавају, као што сада случај с И. Голштајном око Јасеновца. “Ваша елита је језгро трулежи и покварености.." - А. Рајс поручује Србима.

Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]