Пољска симфонија Петра Чајковског

„Мислим да нећу погрешити ако кажем да је од свих симфонија Петра Чајковског Трећа најмање извођена и најмање позната”, рекао је велики руски диригент Јевгениј Светланов.

У другој емисији августовског циклуса Како слушати музику, посвећеног симфонијама Чајковског, дошао је ред управо на њу. Уредница је Горица Пилиповић.
„Ја, на пример, веома волим ову симфонију и сматрам да она заузима посебно место у целокупном симфонијском опусу Чајковског. Када бисмо одређивали то место, тада би реч романтичарски - романтизам у витешком смислу речи - била најпогоднија", каже даље Светланов, кога ћемо слушати и као аналитичара дела и као његовог интерпретатора. Трећа симфонија, која носи надимак пољска због финалног става у ритму полонезе, у сваком случају се издваја од осталих због тога што има пет ставова и једина је у дурском тоналитету.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]