Мудролије с Марком Краљевићем

Говори Александра Михајловић, професор књижевности и писац књиге „Софијине мудролије с Марком Краљевићем".

Гошћа овонедељне Ризнице је Александра Михајловић аутор књиге „Софијине мудролије с Марком Краљевићем", писац више романа, професор књижевности Гимназије „Урош Предић" у Панчеву, докторант на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

„Софијине мудролије с Марком Краљевићем" (приче за допуњавање и преправљање), није "само књига о највећем српском јунаку, већ је много више од тога-она тражи да се млади читалац упозна и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употреби своју креативност, размисли, доцрта, допише, реши и забави се учећи о Марку Краљевићу и његовом добу на оргиналан начин. Поред тога, ова књига је занимљива за сваки узраст".

У данашњој Ризници слушамо о путу средњовековног рукописа, књига, монаху Лукијану, средњовековном преписивачу, илуминатору, преводиоцу, чућемо шта подразумева витештво, ко су Мрњавчевићи, каква је њихова историјска и културолошка позадина, листамо историјске изворе, записе о Марку Краљевићу у Житију Деспота Стефана, код Константина Филозофа, сазнаћемо зашто је наша митологија постала блиска и омиљена у другим, страним културама, како је Марков лик осмишљен у епској традицији, чему нас учи, на чему инсистира, на којим људским и породичним вредностима се утемељује, и зашто се школској деци не свиђа класичан приступ Марку Краљевићу и другим јунацима, а показују изузетно интересовање када се сагледавају из угла епске фантастике.

Гошћа Ризнице је писац књиге „Софијине мудролије с Марком Краљевићем" Александра Михајловић.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јул 2020, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Odlicna emisija. Bravo.

Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]