Борислав Пекић и биоетика

Саговорници: Јован Марковић и Аљоша Нумић, дипломирани професори језика и књижевности.

Многи од кључних биоетичких проблемâ са којима се увелико носи савремено људско друштво дубоко прожимају средишње мотиве књижевних дела Борислава Пекића. Двојак однос историје науке и медицине према људском животу и здрављу, однос који тече кроз напрегнуту супротстављеност, али и местимично сливање тежње ка сазнању, огољене и отргнуте од етичких принципа и водиља, уз неизбежно уплитање воље за моћи и жудње за згртањем профита, са једне стране - и усредсређености на добробит, како непосредну, тако и уопштену, како материјалну, тако и духовну, како појединца, тако и друштва, како специфичну, тако и свеопшту, као значајно, пресудно или крајње мерило у вредновању свих ствари, па и научних истраживања и њихових резултата, са друге стране - мало је где истакнута са више надахнућа него у Пекићевим романима „Беснило", „1999." и „Атлантида" - романима чије вишеслојне и вишедимензионалне приповести речито приказују и немилосрдно осветљавају многобројне преплетене проблеме препознавања и повлачења граница између научних сазнања као таквих, сазнања која нам, између осталог, помажу да боље разумемо свет и себе саме - и никада довољно удаљене могућности разноликих злоупотреба истих тих сазнања; злоупотреба кадрих да нас увуку у антиутопијске кошмаре и суморне странпутице биотехнолошке цивилизације на које нас велики писци попут Пекића већ генерацијама упозоравају и чији предукус исувише често осећамо на језику.

Разговор је први пут емитован 27. маја 2015. године.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 28. јун 2020, 15:31) - Obrad [нерегистровани]

Rts - amateri

Pa gde vam je emesija? Što bi neko morao da ide na Planetu, samo zbog vašeg kanala? Okačite emisiju na sajt pobogu više.

Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]