Српски источници: Од Свете Горе и Хиландара до Хопова - Од Саве до Доситеја

Миљурко Вукадиновић, Катарина Костић и Радован Гајић.

На позив Српске националне Академије у Канади (која следеће године навршава 40 година рада) и српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић" из Торонта (основаног 1978. уз сагласност Десанке Максимовић), у периоду од 25. фебруара до 3. марта 2020. у Канади је гостовао угледни књижевник и научни истраживач Миљурко Вукадиновић, који је на културним програмима у Конзулату Републике Србије (27. 2.); Српској националној Академији (28. 2.); ресторану „Тесла" (29. 2.) и у цркви (30. 2.), промовисао своју најновију књигу „Канадијана у 10 дана", која у форми путописне поезије представља психолошку студију наших људи у Канади и живота у овом делу света, као и своја Изабрана дела у 10 књига и свој антологичарски рад. Од посебног значаја је други циклус предавања која је Вукадиновић одржао у Српској националној Академији у Канади под насловом „Српски источници: од Свете Горе и Хиландара до Хопова - од Саве до Доситеја" којима је доказао да почетак српске државности и српске књижевности почиње из заграничја.

Миљурко Вукадиновић, започео је у Канади 2018, свој далекосежни истраживачки пројекат значајан за историју српске књижевности „Српска загранична књижевност" и одржао први циклус предавања где је дефинисао и теоријски образложио своја полазишта по којима Вукадиновић историју српске књижевности види као сложен систем књижевности који укључује и повезује књижевност земље матице и разне видове заграничне књижевности које су настајале на просторима бивших југословенских република као и Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније, на које се надовезује истраживање историјата „усељеничке књижевности" која настаје у централно европским, северно европским и западно европским земљама, САД, Аустралији и Канади) у којима Срби живе током више генерација.

О смислу и значају овог истраживачког подухвата за емисију Контрапункт говоре аутор Миљурко Вукадиновић, Катарина Костић и Радован Гајић.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 24. мар 2020, 19:44) - СКУП ДМ, Торонто [нерегистровани]

Поздрав песника из Торонта

Драга госпођо Ђоровић и драги пријатељи,
Ваш радио интервју са песником Миљурком Вукадиновићем је веома одјекнуо овде код нас, у Торонту. Миљурко је наш увек драги гост, боравио је овога пута кратко, али се надам да је био задовољан. Ми смо сви били почаствовани његовом збирком Канадијана у 10 дана у којој је песме посветио многима од нас, писацима и песницима, који живимо у Канади.
Прави израз сарадње и инспирације настаје управо кроз лични контакт, а још ако се на топао и срдачан начин све то преточи у песму, онда то пријатељство остаје заувек.

У овим тешким и неизвесним временима, шта остаје песницима, него да пишу и да не посустају. Историјски и трагични догађаји у вези са вирусом, који је запретио читавом свету, нека нас приближи, држимо се заједно, ма где били.

Срдачан поздрав,

Снежана Ивковић
Председница СКУП ДМ
Торонто