О Слободану Јовановићу

„Читалачка публика дели се на образовану мањину и на масу. Прва, знајући стране језике, готово је престала читати српске ствари. Маса не ужива у литерарним списима, она се храни сензационалним романимакоји се опет из стране књижевности преводе... Књига за народ нема добрих. Ове што излазе не читају се; оне се само хоноришу.”

Иако делују сасвим актуелно, ове одговоре дао је Слободан Јовановић (1869-1958) у интервјуу 1899. године, на питања о утицају страних литература у српској књижевности, односно о домаћој популарној књижевности.

Био је ректор Београдског универзитета, председник Владе Краљевине Југославије у изгнанству, председник Српске краљевске академије и највећи српски правник. Да је у животу и неуморном раду овог српског историчара 19. века, хроничара парламентарног живота, незаобилазно место имала књижевност али и социологија религије, показују књиге „Слободан Јовановић - из историје и књижевности"и „Социологија религије" у издању Беокњиге, Информатике и Српског либералног савета, о којима разговарамо са приређивачима: проф. др Милом Ломпаром и Славољубом Качаревићем.

Уређује и води: Снежана Бићанин

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 09. феб 2020, 12:07) - Goran Djordjević [нерегистровани]

Komentar

Slagao - neslagao se sa ovom ili onom rečenicom: bravo za autorku, bravo za Kanjevca, bravo za RB (2!).