In memoriam: проф. др Љиљана Богоева Седлар (1948-2020)

Изненадна смрт проф. др Љиљане Богоеве Седлар представља велики губитак за српску и светску критичку мисао и деловање.

Професорка Седлар је похађала гимназију у Вашингтону (САД) а током седамдесетих два пута је боравила на Универзитету Јејл, радећи на докторској дисертацији из америчке књижевности као Фулбрајтов стипендиста. На Катедри за англистику на Филозофском факултету у Нишу предавала је Романтизам, Викторијанску књижевност и америчку књижевност деветнаестог и двадесетог века, савремену америчку књижевност и Шекспира. Њеним залагањем отворене су катедре за многобројне предмете из области културологије, међу којима су и канадске и аустралијске студије. Од 1990. била је редовни професор и на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за теорију и историју. Предавала је на основним, мастерс и докторским студијама на Универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу.

Била је омиљен и незабораван професор, велики борац за правду у свету, изванредан тумач Шекспира, англосаксонске књижевности, драмских уметности и филма као и цивилизацијских процеса и парадокса у којима моћ сједињена са институционалним знањем производи „првенствено жељени државни кадар, раније идеологије и апологете расизма и колонијализма, данас заговорнике експлоататорског новог поретка и англосаксонске НАТО демократије".

Професорка Љиљана Богоева Седлар била је изванредно значајан сарадник емисије „Атлантис" Радио Београда 2. У оквиру ове сарадње реализовни су циклуси емисија „Шекспир у, и Шекспир за 21.век", „Јеретици", као и многобројне емисије у којима је представљен рад и деловање многобројних уметника који су у суочавању са „огромном, бруталном и злоћудном империјалном машинеријом разоткривали њено право лице и пружали јој отпор".

О Љиљани Богоевој Седлар за емисију Контрапункт говоре проф. др Радмила Настић и проф др. Александар Петровић, а слушаоци ће бити у прилици да чују и одломке из емисија Атлантис и Контапункт у којима је била гост.

Аутор емсије је Биљана Ђоровић.

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 01. феб 2020, 17:31) - Tanja Radovic [нерегистровани]

Najdrazi profesor anglistike u Nisu.

Studijama anglistike na Filozofskom u Nisu davala je kvalitet kakav nije nigde u Srbiji postojao. Uvek je iz Beograda donosila punu torbu knjiga i bezbroj novih ideja za analizu. Pamticu je kao kao svog najdrazeg i najobrazovanijeg profesora. Predavala mi je Uvod u studije anglistike, Sekspira i englesku knjizevnost 20. veka. Mnogo sam naucila od nje. Farewell, dear Ljiljana!

(среда, 29. јан 2020, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Poslednji pozdrav dragoj profesorki

Kako tužna vest! Davne osamdeset i neke, profesorka mi je predavala savremenu englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Bila su to najzanimljivija i najsadržajnija predavanja koje sam ikada slušala. Plenila je svojom neverovatnom erudicijom i nekom intelektualnom otmenošću, ali ono što smatram njenim najvećim kvalitetom bila je njena privrženost humanističkim vrednostima kojima su bila protkana sva njena predavanja. Zbogom, draga profesorka! Hvala Vam za dragocene uvide. Ponosna sam što u indeksu imam vašu devetku. Počivajte u miru i, nadam se, u nekom boljem i pravednijem svetu.

(среда, 29. јан 2020, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

♥️

Najzanimljivija predavanja na FDU. Ljubav i postovanje divnoj profesorki. Lep put u beskraj ♥️