Висине

Жорж или Георги Љвович Катуар

Жорж или Георги Љвович Катуар рођен је у Москви 27. априла 1861. године, у породици досељеника из Француске. Од 14. године музику је учио код Карла Клиндворта, Листовог ученика и Вагнеровог следбеника, који га је већ тако младог заинтересовао за стваралаштво овог немачког аутора. Формирајући свој композиторски потпис између Вагнера, руских и француских позних романтичара, Катуар је развио особен музички стил, који је демонстрирао у опусу скромних димензија, где су доминирала клавирска и камерна дела.

Леонид Сабајев је у студији „Модерни руски композитори" из 1927. године, писаној само годину дана након Катуарове смрти, дао вероватно најпрецизнији опис овог неправедно запостављеног аутора: „Био је јединствен, али за данашње време неопростиво скроман, потпуно неспособан да самог себе рекламира".

У вечерашњим Висинама емитоваћемо Гудачки квинтет опус 16 Жоржа Катуара који је настао у првој деценији 20. века. Чућемо га у интерпретацији коју су остварили: Кристијан Бор и Борис Цукерман (виолине), Михеле Зиденер (виола), Готфрид Хогевен и Џудит Чепмен (виолончела).

Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]