Соларис

Тема емисије: Космологија и астробиологија

Саговорник: др Немања Мартиновић, Астрономска опсерваторија Београд

Овогодишња Нобелова награда за физику повезује космологију (науку о устројству и еволуцији васионе) и астробиологију (интердисциплинарну област која проучава живот у најширем космичком контексту).

 

Први од добитника награде, Џејмс Пиблс, успешно је предвидео откриће космичког позадинског микроталасног зрачења, појаве која је научницима пружила увид у многе аспекте структуре космоса, окончавши уједно „велику космолошку дебату" у корист модела Великог праска. Преостала двојица добитника награде, Мајкл Мајор и Дидије Кело, открили су планету 51 Пегази б, чиме је отпочело узбудљивих четврт века током којих је откривено на хиљаде планета изван Сунчевог система, укључујући и потенцијалне позорнице живота сличног нашем или сасвим другачијег. Оба награђена открића неизмерно су проширила наше видике и отворила читаве авеније будућих истраживања космоса и нашег властитог места у њему.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]