Антикотека

Фротола

Једна од важних музичких форми која је дала велики замах развоју италијанске музике у доба ренесансе била је фротола и њој је посвећена данашња емисија.
Мада је реч о жанру популарне музике, у фротоли се крију клице многих поступака који ће постати значајни и чак кључни за будућност музике. Овај световни музички облик, најчешће љубавног садржаја, карактеристичан је за крај 15. и почетак 16. века у Италији и то за њене северне крајеве - Милано, Верону, Ферару, Венецију и нарочито Мантову, где су на двору Гонзага радили највећи мајстори ове вокално-инструменталне форме.
У рубрици „Антикоскоп" говоримо о историјски значајном подухвату једног од највећих уметника у свету ране музике, белгијског контратенора и диригента Ренеа Јакобса, који је 2013. године свету понудио специфично тумачење Пасије по Матеју Јохана Себастијана Баха. Он је пожелео да реконструише искуство које су слушаоци у Цркви Светог Томе у Лајпцигу имали у Бахово време и 2013. године представио је једно од најузбудљивијих извођења ове чувене композиције.

Емисију уређује и води Бојана Жижић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]