Златни пресек

Игор Борозан: „Сликарство немачког симболизма и његови одјеци у култури Краљевине Србије”, Универзитет у Београду, Филозофски факултет; Димитрије Тадић: Деск „Креативна Европа”

Студијом „Сликарство немачког симболизма и његови одјеци у култури Краљевине Србије" др Игор Борозан, ванредни професор на Oдељењу за историју уметности Филозофског факултета, истражио je један део уметничког стваралаштва који је стално присутан пред стручњацима, али никад засебно проучен код нас. Симболизам се у сликарству јавља од седме деценије 19. века до почетка Великог рата. Он представља идејни и визуелни конструкт који се манифестује кроз различите уметничке изразе и појединачне поетике. 

Симболизам је у домаћој историографији третиран као тематски оквир при анализи периода или појединца, а ово је први пут да је издвојен као посебна тема, истражено извориште. Проучени су путеви и начини његовог доласка у Србију, као и његова примена у стваралаштву наших сликара, попут Пашка Вучетића или Стевана Алексића. О књизи говори аутор, Игор Борозан.

Деск „Креативна Европа - Србија" помаже установама, организацијама, компанијама и мрежама из Србије да учествују на конкурсима које организује програм „Креативна Европа". Деск чине две канцеларије: „Медија деск Србија", отворен при Филмском центру Србије, и „Култура деск Србија", при Министарству културе и информисања. У оквиру „Култура деска Србија" функционише и „Антена канцеларија" у Новом Саду, која примењује програм на територији Војводине. Визија Деска „Креативна Европа - Србија" јесте да буде један од кључних чинилаца подршке и развоја система културе у Србији, место динамичне сарадње установа културе, организација цивилног друштва, компанија, мрежа и појединаца, као и њихов заступник и промотер у европским оквирима. Такође, Деск „Креативна Европа - Србија" замишљен је и као покретач неких од најзначајнијих пројеката из области менаџмента и културне политике у Србији и шире. Гост ће бити Димитрије Тадић, руководилац Деска „Креативна Европа - Србија".

Уредник и водитељ: Сава Ристовић 

 Насловна страна: Рашко Вучетић "Мржња и лудило" 

број коментара 0 Пошаљи коментар