Позитивна трема

Разговор са Димитријем Васиљевићем

Стилско одређење овог младог уметника, који годинама живи и ствара у САД, представља софистицирану комбинацију америчког џеза, европског класичног наслеђа и традиционалне српске музике.

Дипломирао је на ФМУ у Београду (2006) и на Berklee College of Music у Бостону (2010). Мастер студије џез клавира завршио је на New York University Steinhardt (2013), а докторирао на University of Illinois at Urbana-Champaign (2017), те тако постао први Србин са докторском титулом у области џез пијанизма. Пре него што је постао доцент на Xavier University of Louisiana, где тренутно ради као професор џез клавира, био је придружени професор на NYU Steinhardt, као и асистент на University of Illinois.

После 12 година, са својим бендом "New York Quartet", Васиљевић је одржао два концерта у Србији (18. маја, у оквиру 35. Џез фестивала у Ваљеву и 20. маја у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду), као и један у Бањалуци. Са бендом који чине врсни музичари - гитариста Ricardo Grilli из Бразила, басиста Ben Tiberio из САД и бубњар Raphaël Pannier из Француске, Васиљевић је публици представио своје ауторске композиције међу којима су и оне са најновијег албума „Accidental Nomad" (Ropeadope Records), који је био у конкуренцији за овогодишње Grammy номинације у четири категорије - за најбољи џез албум, најбољи инструментални савремени албум, најбољи инструментални аранжман и најбоља инструментална композиција.

Аутор емисије: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]