Знакови

Весна Перуновић "Shifting Shelter", галерија "Мењачница" Goethe-Института, Београд

Део радова из пројекта "Shifting Shelter", којима наставља да истражује политику/поетику миграције, упоредо и као лично искуство и као глобални феномен данашњице, Весна Перуновић је приказала у галерији "Мењачница" Goethe-Института. Пројекат је започет током њеног студијског боравка на Малти, крајем 2017, а као део интернационалног пројекта Европске уније "Risk Change".

Кроз своју уметничку праксу Весна Перуновић континуирано истражује друштвено-политички релевантне теме, посебно појмове идентитета, егзила и граница. Једна од њених доминантних тема јесте граница, и као географски, и као политички, и као мисаони појам који у свим тим контекстима значи ограничавање слободе. Без обзира на технику којом се изражава, њени радови су конципирани тако да буду провокативни, да скрену пажњу публике и укажу на проблем који она фокусира. Тако је, на пример, у серији "Transitory Places", с почетка двехиљадитих, перформансе изводила у јавном простору указујући на проблеме миграната кроз лично искуство, а пре него што је то постао глобални проблем. Поред перформанса, Весна Перуновић се исказује и кроз цртеж, сликарство, скулптуру, инсталацију, а у последње време видео и фотографију.

 

Магистрирала је на Факултету ликовних уметности у Београду, а од 1988. живи и ради у Торонту. У тридесетогодишњој уметничкој пракси учествовала је, широм света, на преко 100 самосталних и групних изложби. У Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду приређена јој је 2011. ретроспективна изложба "Без граница".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар