Како слушати музику

СИМФОНИЈЕ ПЕТРА ЧАЈКОВСКОГ

Данас почиње јунски циклус емисија КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ који ће бити посвећен симфонијама Петра Чајковског. У првој емисији уредница Горица Пилиповић представиће прве две.

„Симфонија је најлирскија од свих музичких форми, она која је способна да најпотпуније изрази све оно за шта не постоје речи, а што се просипа из душе и жели да буде исказано", сматрао је Чајковски. И у овим речима налази се кључ за тумачење његових симфонија. Оне су, наиме, моћни, технички захтевни есеји о односу садржине и форме. Богате у погледу музичке садржине оне истовремено задовољавају све захтеве интегрисане, кохерентне структуре. Другим речима, Чајковски је у њима помирио свој руски идентитет и врхунску форму западно-европске музике, спојио је симфонијску логику немачке школе са руском субјективношћу и осећајношћу. Чувени диригент Феликс Вајнгартнер говорио је да ако желимо да упознамо Русију и Русе довољно је да слушамо само два музичка дела - II симфонију Бородина и VI Чајковског.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]