Антикотека

Концерти за мандолину италијанског 18. века

У 18. веку у Европи, а посебно у Италији, један од веома популарних инструмената била је мандолина. За њу су писали бројни мајстори епохе, али већина њих је, заједно са постепеним изласком мандолине из праксе у уметничкој музици, потпуно пала у заборав. Данашња емисија је посвећена некима од поново оживљених ремек-дела концертантне музике за мандолину италијанског 18. века. Поред правих хитова класичне музике, какви су концерти за мандолину Антонија Вивалдија, или концерта чувеног оперског композитора Ђованија Паизијела, моћи ћете да слушате и композиције из жанра мало познатих аутора.

У рубрици „Антикоскоп" говоримо о најстаријим, праисторијским музичким слојевима и о истраживањима научника и музичког археолога Џона Кенија. Овај шкотски тромбониста успео је да реконструише низ инструмената из каменог, бронзаног и гвозденог доба, као и из раног средњег века, и тако открије звучни свет веома далеке прошлости човечанства.

Уредник и водитељ емисије је Бојана Жижић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]