Ризница

Владарке из династије Обреновића

Девојка из угледне куће Вукомановића, удаје се, на чуђење околине, за време Првог српског устанка за једног од војничких првака Милоша Обреновића. Многи то венчање сматрају чудним-девојка одабрала јунака без сопственог дома. У то време Милош је још сиромашан и живи у кући имућног брата Милана Обреновића. Како је дошло до брака Љубице и Милоша, како тече њихов живот у устаничким годинама? Њихови лични и политички сукоби како се манифестују и које последице имају, однос према деци, породична преписка пред крај живота кнегиње Љубице Обреновић, која бива сахрањена у Крушедолу. Друга српска кнегиња из династије Обреновића, Јулија, рођена Хуњади, кнеза Михаила среће у Бечу, где се венчавају. После путовања, времена проведеног на имању у Иванки, Угарској, недалеко од данашње Братиславе. Коначно,1859. кнез Михаило, се после дугих година изгнанства враћа у Србију као владар. Кнегиња Јулија покушава да се што пре укључи у јавни живот Београда. Поред напора да буде достојна српска кнегиња, Јулија и доста путује, али, на својим путовањима по Европи почиње и да се заљубљује, враћа, до коначног раскида ње и Михаила. Кнегиња и прва краљица из династије Обреновића, Наталија, рођена Кешко, руско-румунског порекла, свога супруга краља Милана, од самог почетка, није могла да обузда ни у чему-од жена, коцке, до мужевљеве политике са којом се она није слагала, да би њихов зједнички живот, после низа скандала, резултирао разводом. Син краљице Наталије и краља Милана, Александар Обреновић на српски престо доводи Драгу, рођену Луњевица, удовицу Машин,  дворску даму своје мајке Наталије, "прву краљицу Српкињу после Косова", на жалост, испоставиће се, краљица која није могла да остави потомство. Њихови животи, као и сама династија Обреновића, завршиће трагедијом у Старом двору, мајским превратом, у ноћи 10/11, када завереници убијају краљевски пар-Александра и Драгу Обреновић. На сцену ступа нова династија.

У овонедељној Ризници о владаркама из династије Обреновића-кнегињи Љубици, кнегињи Јулији, кнегињи и краљици Наталији и краљици Драги говори историчар Урош Миливојевић.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]