Речено и пећутано: Дан победе, пораз зла

Између 8. и 9. маја 1945. нацистичка Немачка "два пута" је капитулирала. Безусловна предаја најпре је потписана у штабу америчког генерала Двајта Ајзенхауера у Ремсу а потом двадесетак сати касније, на инсистирање Стаљина, и у разрушеном Берлину, у команди совјетског маршала Георгија Жукова.

Између 8. и 9. маја 1945. нацистичка Немачка „два пута" је капитулирала. Безусловна предаја најпре је потписана у штабу америчког генерала Двајта Ајзенхауера у Ремсу, а потом двадесетак сати касније, на инсистирање Стаљина, и у разрушеном Берлину, у команди совјетског маршала Георгија Жукова.

Тако је формално завршен Други светски рат, први „тотални рат" у историји света, вођен на три континента и два океана. У сукобу у коме је учествовало више од сто милиона војника и шездесет држава за шест година страдало је више од педесет милиона људи, почињена су незабележена зверства, масовна убиства, холокауст... Свет се заувек променио.

Девети мај постао је празник - Дан победе, али и дан туге и сећања. Антифашизам је постао врлина, универзална вредност, прогресивна идеологија и израстао је у синоним за толеранцију и слободу. Уочи тог дана, о његовој симболици и значају за Речено и прећутано говоре актери и сведоци историје: Иван Ивањи, писац и преводилац, заробљеник и логораш Вермахта, и Јован Радовановић, пуковник, партизански првоборац и један од ослободилаца Београда.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар