Позитивна трема

Разговор са Сашом Мирковићем

Саша Мирковић, по мишљењу критичара „најбољи српски виолиста" и „харизматични уметник препун ентузијазма", активан је као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом „Метаморфозис", чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм - од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео технологијом.

Рођен у Чачку, 1980. године, музичко образовање стекао је у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а основне и магистарске студије на ФМУ у Београду. Као солиста и камерни музичар усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета „Њу Хелсинки" и „Медичи". Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Током студија, био је добитник великог броја првих и специјалних награда, укључујући и награде за извођење савремене музике. Међу признањима је и премија такмичења „Таленти за 21. век" у Словачкој, захваљујући којој је као солиста наступио са Словачким камерним оркестром под управом виолинисте Богдана Вархала.

Обимна концертна активност Саше Мирковића обухвата извођења на свим најзначајнијим фестивалима уметничке музике у Србији (Бемус, Међународна трибина композитора, КоМА, Бунт...), али и наступе у престижним дворанама и фестивалима широм Европе, у САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Хонг Конгу (Карнеги хол, Њујоршка филхармонија, Волт Дизни хол, Сиднејска опера, Санта Чечилија, Палау де ла музика, Барбикан, Плејел...). Као солиста и вођа секције виола наступао је и са Ансамблом „Арте", Београдским камерним оркестром „Љубица Марић", Београдским гудачким оркестром „Душан Сковран", Камерним оркестром „Шлезингер", Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички", НСО, Омладинским симфонијским оркестром Југоисточне Европе, Камерним оркестром Универзитета у Крагујевцу, No Borders Orchestra, а сарађивао је и са Оркестром „Жебељан", Београдском филхармонијом, те био члан квартета „Контраданце" и „Кон-траст". Последњих година има изузетно запажене наступе као солиста Ансамбла „Метаморфозис", чији је оснивач и уметнички вођа.

Остварио је значајан број трајних снимака за националне и међународне радијске и телевизијске куће. Мирковић је ванредни професор Филолошко-уметничког факултету у Крагујевцу и соло виола у регионалном No Borders Orchestra.

Посвећен истраживању и интерпретацији музике савремених аутора, Мирковић је премијерно извео преко 80 солистичких, камерних и концертантних дела за виолу. Међу ауторима који су Саши Мирковићу посветили своја дела су: Александра Вребалов, Светлана Савић, Драгана Јовановић, Зоран Ерић, Наташа Богојевић, Ана Гњатовић, Бранка Поповић, Драшко Аџић, Милорад Маринковић, Стеван Ковач Тикмајер, Александар Седлар, Милорад Маринковић, Јасна Вељановић, Петер Махајдик, Аират Ихмуратов, Владимир Кораћ, Владимир Трмчић, Соња Калајић, Драган Латинчић, Ивана Стефановић, Драшко Аџић...

Аутор емисије: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]