Чекајући ветар

Еколошки магазин

Има у Србији омањи ограђен простор, назовимо га Елдорадо, у коме живе и они који немају дозволу за изградњу мини хидроелектране, а добијају новац као повлашћени произвођачи зелене енергије. Онда постаје глупо, иначе потпуно разумно питање, зашто се праве објекти и на речицама које лети потпуно пресушују? Зелена странка понудила је план за спасавање природе и река Србије.

На светским дечјим такмичењима и дебатама из области екологије, стручњаци се клањају деци, а публици иду сузе. Остаје питање за социологе и психологе на какво се то камење, које изазива еколошку амнезију, наилази током одрастања? Марина Дрндарски, наставница биологије из ОШ "Дринка Павловић", говори о својим ученицима, финалистима такмичења које ће бити одржано у Ванкуверу, односу деце према природи и уџбенику чији је аутор, а који једини у региону има лого Националне географије.

Одржан је Први инклузивни породични фестивал Чеп за хендикеп, који је окупио оне којима је помоћ потребна и оне који је већ годинама пружају. Посетиоци су, између осталог, могли да виде како се мељу чепови и шта све 3Д штампач може да направи од рециклиране пластике.

Немачка организација за међународну сарадњу GIZ и Build Energy Team ( BET ) организују кампању у десет градова Србије, под називом "Играј за енергију". Циљ је да се деца основношколског узраста науче и подстакну да воде рачуна о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности и у школи и код куће.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Милутин Дедић, сликар, путописац и есејиста и Маја Павлица, председница Удружења еколошких новинара.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

број коментара 0 Пошаљи коментар