Аутограм

ЈЕДИНА ПРАВА СОНАТА ЗА ВИОЛИНУ И КЛАВИР

Необично је да је један тако плодан композитор као што је био Сергеј Прокофјев написао само три композиције за виолину и клавир. Две међу њима су сонате и у првом АУТОГРАМУ ове недеље уредница Горица Пилиповић представиће прву.

Прва соната заправо је једина у оригиналу компонована за овај састав. Друга соната и циклус Пет мелодија у ствари су обраде - соната је првобитно била намењена флаути, а мелодиије су вокализе. И све су то врло успела дела те се може поставити питање зашто Прокофјев није компоновао више сличних.

Прва соната настајала је у дугом периоду - од 1938. до 1946. Може се претпоставити да су те тешке године утицале и на атмосферу дела јер - оно је једно од најмрачнијих и најконтемплативнијих у опусу свог аутора. Сам је клизајуће лествичне низове на крају I и последњег става назвао хујањем ветра на гробљу. Као да је имао злокобни предосећај - седам година касније ти ставови су одсвирани на његовој сахрани.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]